În jurul vârstei de 40 de ani cei mai mulți dintre noi încep să aibă dificultăți în a vedea clar obiectele situate la distanță mică, acest fapt se datorează unui început de îmbătrânire fiziologică a ochiului numit prezbiopie. Primele semne ale prezbiopiei apar de multe ori când purtătorii de ochelari permanenți realizează că lentilele monofocale pe care le au nu mai sunt suficiente pentru a citi articole scrise cu caractere mici sau pentru a vedea clar obiectele situate la mica distantă iar cei care nu au purtat ochelari niciodată nu mai pot citi un text dintr-un ziar fără a-l îndepărta peste distanța normală de 40 cm față de ochi.
În trecut, soluția cea mai simplă la această problemă era prescrierea ochelarilor pentru citit sau a ochelarilor cu lentile bifocale (lentile pentru corecția defectelor de vedere la aproape și la distanță cu linie de demarcație între cele două suprafețe).
Lentilele progresive, denumite uneori si „lentilele bifocale fără linie de demarcație” elimina liniile vizibile de demarcație ale lentilelor bifocale sau trifocale și ascund faptul ca aveți nevoie de ochelari pentru citit. Nimeni nu trebuie sa știe motivul real pentru care purtați ochelari, o puteți face doar pentru ca așa este la modă ! Acum, datorita tehnologiilor foarte avansate de producere a lentilelor acest lucru este posibil!
Lentile oftalmice
Ochiul normal se numește emetrop și are capacitatea de a forma imagini clare, micșorate și răsturnate, în planul retinei, ale obiectelor situate la orice distanța între 250 mm și infinit. În planul retinei, la intersecția cu axa optică se află focarul imagine al ochiului. Ochiul cu defecte de vedere se numește ametrop, iar defectele de vedere sunt clasificate ca ametropii.
Cele mai frecvente ametropii sunt:
– miopia (incapacitatea de acomodare la distanță);
– hipermetropia (incapacitatea de acomodare aproape);
– astigmatismul (formarea unor imagini distorsionate, care nu sunt asemenea cu obiectul).
Ametropiile se datorează, în majoritatea cazurilor, unei mici abateri de formă a ochiului, care poate fi mai lung, mai scurt sau de formă asferică, astfel încât focarul imagine nu cade pe retină, ci înainte sau după aceasta. În cazuri mai rare, ametropiile sunt cauzate de deficiențe în fiziologia elementelor de refracție
Lentilele oftalmice mai corectează și efectele altor defecte de vedere, printre care:
– presbitismul (scăderea capacității de acomodare la orice distanta, datorită vârstei, când mușchii ciliari își pierde elasticitatea și nu mai acționează eficient asupra cristalinului)
– strabismul (incapacitatea de percepere a unei imagini unice, spațiale, datorită unor defecte de coordonare a mușchilor care rotesc globul ocular).
Lentilele oftalmice sunt destinate corectării acestor defecte și protecției fată de componenta fotometrică sau spectrală a luminii..